P.H. Kerstel

Van het pand dat oorspronkelijk op dit hoekje stond is geen spoor meer te bekennen. Maar de plek is nog dezelfde als waar Paulus Hendrikus Ker…

Van het pand dat oorspronkelijk op dit hoekje stond is geen spoor meer te bekennen. Maar de plek is nog dezelfde als waar Paulus Hendrikus Kerstel eind 19de, begin 20ste eeuw zijn kapperszaak drijft. En dat niet alleen, hij woont hier ook met zijn vrouw Petronella van Nus en 4 kleine kinderen. Het zal vol zijn geweest, in dit kleine pandje! Dankzij opgetekende jeugdherinneringen van de Harlinger Rinse de Ruiter (1883-1958) weten we dat Kerstel een vlotte kapper is. De familie De Ruiter wordt jarenlang thuis geknipt door de praatgrage kapper De Beer. ‘Met genoegen denk ik daar niet aan terug’, schrijft De Ruiter, ‘want het kostte ons een groot gedeelte van de vrije woensdagmiddag.’ Gelukkig mag Rinse op een dag naar kapper Kerstel. ‘Wat een tegenstelling, ’t was zo vlug klaar, dat ik stiekem eens even voelde, of het er werkelijk wel af was!’, herinnert hij zich later.

Op verschillende oude foto's van Harlingen staat een man met hoed en koffertje afgebeeld. Speurwerk bracht aan het licht dat deze man kapper Kerstel is. Hij schoor en knipte blijkbaar door de hele stad, waarschijnlijk ook zeelieden, vandaar dat er ook foto's bekend zijn van kapper Kerstel op het Dok en het Havenplein. Het koffertje, dat hij op de ansichtkaarten bij zich draagt, bevatte vermoedelijk zijn kappersgereedschap en lotions.

Hier vind je ons

Spekmarkt 1
Harlingen
Plan je route

vanaf jouw locatie