Zakkenhandel L.A. Dijkstra

In 1781 hangt brouwer Geert Brouwer (zijn naam is misschien geen toeval…) zijn voorschoot aan de wilgen. Hij verkoopt zijn pakhuis en mouter…

In 1781 hangt brouwer Geert Brouwer (zijn naam is misschien geen toeval…) zijn voorschoot aan de wilgen. Hij verkoopt zijn pakhuis en mouterij, 'voor weinige jaren nieuw gestigt', voor 1000 goudguldens aan 'old burgemeester' Jane van Slooten en kiest het ruime sop: hij gaat varen op 's lands fregat van Oorlog 'de Faam'. Een kleine anderhalve eeuw fungeert het pand daarna als stal, wagenhuis en stalling. In 1927 is het in gebruik als bergplaats voor meubels, bedden en matrassen. Dat moet er allemaal uit, als Lourentius A. Dijkstra dit pakhuis aankoopt om het bij zijn zaak aan de achtergelegen Grote Kerkstraat 31 te trekken. Dijkstra strijkt daar in 1929 neer, nadat hij een paar jaar eerder een handel in jute zakken is begonnen. In de Grote Kerkstraat breidt hij zijn assortiment flink uit. Hier verkoopt hij ook manden, klompen, zeemleer, borstelwaren, rieten stoelen, trappen, breimandjes, hondenmanden en aanverwante artikelen. 

In die dagen is de Kerkstraat een drukke winkelstraat en dat zakelijke succes maakt het waarschijnlijk nodig om dit pakhuis aan de Kruisstraat aan te kopen. In de loop der jaren verdwijnen de klompen en jute zakken uit beeld, maar de hondenmanden blijven: het bedrijf transformeert langzamerhand in een dierenspeciaalzaak. Die sluit in 1992 de deuren. De voormalige mouterij, met aan de voorzijde een afgeschuind zadeldak en vier bijzondere kruiskozijnen, krijgt dan opnieuw een nieuwe bestemming: stadslogement.

You can find us here

Kruisstraat 6
Harlingen
Plan your route

from your location