Ga naar inhoud

Aangespoeld afval krijgt een tweede leven

Redactie Harlingen Welkom aan Zee

De prachtige vergezichten, wind door je haren of de verfrissende geur van de zilte zeelucht. Er zijn talloze redenen te bedenken voor een ontspannende wandeling langs het Harlinger strand. Wie echter wel eens een wandeling heeft gemaakt over het Harlinger strand, die heeft met eigen ogen kunnen zien dat daar niet alleen maar schelpen aanspoelen. Ook het afval, dat in veel gevallen onbedoeld in zee terecht is gekomen, spoelt aan op het strand. Dat afval is niet alleen slecht voor de natuur, maar voor vrijwel iedereen die het strand bezoekt ook een doorn in het oog. Gelukkig zijn er mensen die dit probleem omdenken en waarde halen uit dat wat er aanspoelt.

Verborgen parels in het afval uit de zee

Dagelijks zijn er mensen in Harlingen te vinden die het strand afstruinen, op zoek naar afval. De zogenoemde strandjutters. Ze doen dit om de natuur schoon te houden, of op zoek te gaan naar de verborgen parels in het afval uit de zee. Marieke Meijs, kunstenaar van beroep, is zo’n weldoener. En in die zin een moderne Harlinger zeeheld. Meerdere keren per week is zij te vinden op het strand van Harlingen, waar ze op zoek is naar iets waar de meeste mensen de waarde niet van inzien: restanten van aangespoelde vistouwen.  ​

 

Vervuiling van de zee bespreekbaar maken

Van de touwen die aanspoelen op het Harlinger strand maakt Marieke Meijs armbanden, welke ze verkoopt onder de merknaam Ocean Trash. Daarmee wil ze niet alleen het gesprek rondom de vervuiling van de zee bespreekbaar maken bij een breder publiek, ze gebruikt ook deel van de opbrengst om goede doelen te steunen die zich inzetten voor het behoud van het leven in zee. "Het maken van deze armbanden is mijn manier iets om terug te geven aan de zee", zo geeft Meijs aan.

Wanneer ze geen sieraden maakt is de kunstenaresse met andere projecten bezig in haar atelier. Zo maakt ze schilderijen waarbij de natuur, de oceaan en haar liefde voor surfen centraal staan. 

'Het maken van deze armbanden is mijn manier iets om terug te geven aan de zee'

Marieke Meijs

Verkrijgbaar in Harlingen

De sieraden, gemaakt van het in Harlingen aangespoelde afval, worden op meerdere plaatsen in Nederland verkocht en ook Harlingen zelf kent twee verkooppunten. Wie voor een bewuste keuze gaat en zijn pols ook wil verbinden aan de zee en het Harlinger strand, die kan terecht bij Yogastudio Hoog en Droog of Yogastudio ZenWay.    ​

Verkooppunten van Ocean Trash