Ga naar inhoud

6x kunst must-sees in Harlingen

Harlingen staat bekend om het nautische handelsverleden, de talrijke monumenten, het aardewerk en natuurlijk de Harlinger haven. Wat je misschien nog niet wist is dat de stad bol staat van de verrassende kunst, die je niet alleen in de musea vindt maar ook in de openbare ruimte. Op verschillende plekken, verstopt of gemakkelijk vindbaar, vind je de meest geweldige kunstwerken. Deze zes mag je in ieder geval niet missen!

1. Catchfish

Het mooie van kunst is dat het vaak niet alleen prettig voor het oog is, maar het je ook aan het denken zet. Zo ook de ‘Catchfish’, het stalen visgeraamte dat is afgereisd naar Harlingen om de bewustwording rond de gevolgen van plastic zwerfafval te vergroten. Ruim vier meter hoog en zes en een halve meter lang, dit kunstwerk van beeldhouwers Marina Pronk, Berend Wijers en Fred Boon (samen kunstenaarscollectief CAKtwo) zie je niet snel over het hoofd. Een jaar lang verblijft de vis in de Nieuwe Willemshaven in Harlingen. Heb jij ‘m al gespot?

2. Muurschilderingen

Harlingen kent als Friese havenstad een rijke handelsgeschiedenis. Maar waar de reclames je tegenwoordig om de oren vliegen en je voor het bestellen van je boodschappen zelfs niet meer de deur uit hoeft, ging dat vroeger wel anders. Om hun waren aan de man te brengen, begonnen middenstanders in Harlingen rond 1900 reclame te maken op de gevels. Deze geschilderde muurreclames zijn prachtig gerestaureerd en zijn nu prachtige pareltjes in het stadsgezicht geworden. Wil jij er geen één missen? Volg dan de muurschilderingen route.

3. Graffitikunst Nieuw Zuid

Nu, 120 jaar later, hebben de muurschilderingen van toen zich ontwikkeld tot een nieuw soort kunst: graffiti. Van kleine tags (een soort van handtekening van de graffitikunstenaar) tot metershoge muurschilderingen; graffiti vind je tegenwoordig bijna overal. Zo ook op de zijgevel van wijkgebouw Nieuw Zuid. Graffitikunstenaar JanIsDeMan heeft de buitenkant van dit gebouw, in opdracht van de gemeente Harlingen en in samenwerking met Writer’s Block, omgetoverd tot een prachtig boekenkast. Deze kleurrijke street-art fleurt de straat ontzettend op en is dan ook zeker een bezoekje waard.

4. Kunstwerk Broken Jug

Als je al lang op pad bent en het al begint te schemeren, is er één kunstwerk dat je zeker nog wilt meepakken. De ‘Broken Jug’ is een knap staaltje landschapskunst van Amerikaanse kunstenaar Frank Stella. De vormen van het kunstwerk passen perfect bij het zilte landschap van de Harlinger kust, maar niet alleen de vormen en het formaat doen het sculptuur opvallen. De Broken Jug wordt namelijk verlicht op basis van getij. Hierdoor lijkt het kunstwerk altijd in beweging te blijven, net als de golven van de Waddenzee. Dit schouwspel is dus ’s avonds te bewonderen en gemakkelijk te vinden, hij staat namelijk aan de kop van de langeparkeerterreinen. Lees hier meer over de Broken Jug en zijn wereldberoemde ontwerper.

De Walvis

En dan, last but not least, de Walvis van Harlingen. Niet een echte walvis, gelukkig. In 2018 werden voor het project 11Fountains in de elf steden van Friesland elf verschillende fonteinen onthuld. Iedere fontein is door een andere (lokale, nationale of internationale) kunstenaar ontworpen en iedere fontein vertelt zo ook zijn eigen verhaal. De walvis van Harlingen, die je vindt in de Nieuwe Willemshaven, doet ons stilstaan bij de veranderende tijden. Hoe Harlingen vroeger in het teken stond van de walvisvangst, zet het zich nu juist in om dit wonderlijke zoogdier te redden. Meer weten over de 11Fountains? Check dan deze toffe route.

6. Afval kunstwerk Entrepotgebouw

Aan de noordkant van het Entrepotgebouw vind je het afval kunstwerk. Het is een abstracte weergave van spullen uit de zee, zoals bijvoorbeeld zwerfafval en zeewier. Het kunstwerk is maar liefst 17 bij 5 meter en daarmee niet te missen voor mensen die de haven van Harlingen binnenvaren. Het werk is gemaakt op initiatief van Studio Vredeveld, in samenwerking met kunstenares Rense Herder en Henk Prins. 

Andere interessante blogs - over Harlingen