Anton Wachterprijs 2024

De Anton Wachterprijs is een erkende literaire prijs in Nederland die wordt uitgereikt aan debuterende schrijvers voor hun eerste roman. De prijs is vernoemd naar het literaire personage Anton Wachter, gecreëerd door schrijver Simon Vestdijk. Anton Wachter is de hoofdpersonage in een reeks romans van Vestdijk, waarvan "Terug tot Ina Damman" wellicht de bekendste is. In de rijke traditie van literaire prijzen in Nederland neemt de Anton Wachterprijs een speciale plek in, en het blijft een eervolle onderscheiding die de aandacht vestigt op de veelbelovende toekomst van de Nederlandse literatuur.

6 genomineerden

Dit jaar zijn er zes genomineerden voor de Anton Wachterprijs, die wordt toegekend aan het beste Nederlandstalige literaire prozadebuut van de laatste twee jaar. De genomineerden zijn: "Het Objectief" van Martien van Agtmaal, "Een soort eelt" van Rinske Bouwman, "W" van Tiemen Hiemstra, "Moeders. Heiligen" van Dieuwertje Mertens, "Xerox" van Fien Veldman en "De Beesten" van Gijs Wilbrink. De winnaar wordt op zaterdag 22 juni bekend gemaakt tijdens het Literair Festival Harlingen.

Uitgereikt sinds 1977

Sinds 1977 wordt de prijs voor het beste schrijversdebuut eens in de twee jaar toegekend. Het is een erkenning voor schrijvers die met hun debuutroman een opmerkelijke bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandse literatuur. De Anton Wachterprijs wordt uitgereikt in Harlingen, waar Vestdijk een deel van zijn jeugd heeft doorgebracht.

Nauwkeurige selectie

Het beoordelingsproces voor de Anton Wachterprijs wordt nauwgezet uitgevoerd. Een jury van deskundigen beoordeelt de ingezonden debuutromans en kiest de winnaar op basis van literaire kwaliteit en originaliteit. De prijs bestaat niet alleen uit erkenning, maar ook uit een geldbedrag en een replica van het standbeeld van Anton Wachter. Dit jaar werden er 99 inzendingen ontvangen. De jury, bestaande uit Gerbrand Bakker, Kees ’t Hart, Joke Linders, Marja Pruis en Geart de Vries (voorzitter), heeft de boeken beoordeeld. 

Het belang van literaire erkenning

Winnaars van de Anton Wachterprijs kunnen rekenen op extra aandacht in literaire kringen en onder lezers. Het is een blijk van waardering die de carrière van de schrijver een vliegende start kan geven. De prijs bestaat uit een bedrag van 2000 euro en een beeldje van Anton Wachter. De prijs helpt mee aan het voortzetten van vernieuwing in de literatuur en is daarmee een belangrijk middel om nieuw literair talent in Nederland te ondersteunen en te bevorderen. De Anton Wachterprijs wordt georganiseerd door Bibliotheken Noord Fryslân, in samenwerking met Gemeentemuseum het Hannemahuis en Van der Velde Boeken.

Winnaar Anton Wachterprijs 2022

Simone Atangana Bekono heeft de Anton Wachterprijs 2022 gewonnen voor haar roman 'Confrontaties'. De jury werd zowel verrast als geraakt door de verbeeldingskracht van de schrijfster, die het verhaal vertelt van een meisje dat op een dag besluit om terug te slaan. De indrukwekkende compositie en doordachte vertelstijl maken van 'Confrontaties' een opvallende roman met details die blijven hangen.

Ina Dammanprijs

Sinds 1999 wordt gelijktijdig met de Anton Wachterprijs ook de Ina Dammanprijs uitgereikt. Deze prijs, ingesteld door de Vestdijkkring, bestaat uit een geldbedrag en een beeldje van Ina Damman. De Vestdijkkring reikt de Ina Dammanprijs uit om iemand te eren die actief bijdraagt aan het behouden van interesse in zowel de persoon als het werk van de schrijver Simon Vestdijk.