Ga naar inhoud
Martenastins

Museum Martena

Museum Martena is in het mooiste stadskasteel van Franeker gevestigd. In het museum hoor je de verhalen van de stad. Franeker was ooit een roemruchte universiteitsstad waar professoren en studenten uit heel Europa te vinden waren. In de universiteitszaal is de sfeer van die tijd terug gebracht.

Anna Maria van Schurman studeerde als eerste zeventiende eeuwse vrouw aan de universiteit, aan haar is een prachtige zaal gewijd. Op de bel-etage ziet je hoe er gewoond werd in dit stadskasteel. 

Op de zolder zijn de mechanische meesterwerken te vinden, het Oordeel van Salomo en de Kermis van Kooistra. Kinderen zullen genieten van de kermis, gooi een muntje in de automaat en de lichten gaan aan, de attracties draaien en de kermismuziek schalt door de ruimte.

De Martenastins waarin Museum Martena sinds 2006 is gevestigd, werd in 1506 gebouwd in opdracht van edelman Hessel van Martena.

Openingstijden

  • In het hoogseizoen alle dagen open. Buiten het hoogseizoen Op maandag, eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten. Als een feestdag op een maandag valt is het museum en VVV geopend.

Kenmerken

Locatie