Ga naar inhoud
Vlot Sterke Yerke IV vaart op het Friese water met de zon schijnend door de zeilen en de bemanning aan dek.
Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Familietentoonstelling Expeditie Sterke Yerke

Sterke Yerke en de plastic soup

Expeditie Sterke Yerke is een familietentoonstelling over de Sterke Yerke. In de jaren ’70 bouwden zeven jonge mannen uit Leeuwarden een vlot van oude materialen. Ze gingen ermee het water op en na vele verbeteringen staken ze zelfs de Atlantische Oceaan over. Tijdens die reis deden ze onderzoek naar de olievervuiling in zee. Helaas verging het vlot in een storm bij Bonaire. Veertig jaar later is er een nieuw vlot, dat inmiddels vaart op de Waddenzee. De bemanning trekt nu ten strijde tegen de plastic soup. Het Fries Scheepvaart Museum steunt ze in deze strijd met de familietentoonstelling, een educatief programma voor scholen, en activiteiten, workshops en lezingen over plastic soup, recycling en leven zonder afval. Soms speciaal voor kinderen, soms juist voor volwassenen of voor de hele familie. De actuele programma-informatie vind je op website

Sterke Yerke en de plastic soup

Expeditie Sterke Yerke is een familietentoonstelling over de Sterke Yerke. In de jaren ’70 bouwden zeven jonge mannen uit Leeuwarden een vlot van oude materialen. Ze gingen ermee het water op en na vele verbeteringen staken ze zelfs de Atlantische Oceaan over. Tijdens die reis deden ze onderzoek naar de olievervuiling in zee. Helaas verging het vlot in een storm bij Bonaire. Veertig jaar later is er een nieuw vlot, dat inmiddels vaart op de Waddenzee. De bemanning trekt nu ten strijde tegen de plastic soup. Het Fries Scheepvaart Museum steunt ze in deze strijd met de familietentoonstelling, een educatief programma voor scholen, en activiteiten, workshops en lezingen over plastic soup, recycling en leven zonder afval. Soms speciaal voor kinderen, soms juist voor volwassenen of voor de hele familie. De actuele programma-informatie vind je op website en de sociale media van het Fries Scheepvaart Museum.

Over de familietentoonstelling

In de familietentoonstelling Expeditie Sterke Yerke zie je het legendarische verhaal van de 7 vrienden die met een vlot de oceaan overstaken, en ga je zelf op onderzoek uit aan de hand van een expeditiekaart.

Er is een heus laboratorium waar je het probleem van olievervuiling en microplastics ontdekt. Op het nagebouwde vlot kun je het leven op zee ervaren. En met de op afstand bestuurbare plastic hunter ga je op jacht naar afval in de museumvijver.

Je leert vlotten bouwen, verschillende soorten plastic onderscheiden en hoe het recyclen van plastic in z'n werk gaat. En vergeet niet een duik te nemen in het plastic-doolhof!

Wanneer

  • Let op: openingstijden kunnen afwijken tijdens feestdagen
  • Zondags geopend van 12.00-17.00 uur.
    Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten.
    Tweede Kerstdag open van 12.00-17.00 uur.

Kenmerken

Locatie